Twój los zależy od Twoich nawyków

sfondo cibo, tavolo con prodotti alimentari ,per alimentazione e dieta completa
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Czas czytania artykułu: 3min

 

#1# Odżywianie

Racjonalne żywienie jest jednym z podstawowych czynników warunkujących prawidłowy rozwój i właściwe funkcjonowanie młodego organizmu. Jakie produkty powinny dominować w diecie młodego piłkarza? Dieta sportowca składa się z odpowiednich makroskładników do których zaliczamy m.in. węglowodany, białka oraz tłuszcze.

Znaczna część energii, która potrzebna jest podczas meczu lub treningu, czerpana jest z węglowodanów złożonych, do których zaliczamy m.in.:

  • Ciemne pieczywo
  • Makarony
  • Ryż
  • Ziemniaki

WAŻNE: o szybkości oraz długości pozyskiwania energii z węglowodanów decyduje Indeks glikemiczny produktów. Produkty o wysokim IG wchłaniają się szybko aczkolwiek energia z nich pozyskana starcza na krótki okres czasu, natomiast produkty o niskim bądź umiarkowanym IG wchłaniają się wolno ale starczają na długo. Dlatego 1,5-2 godz przed treningiem zaleca się spożywanie posiłków o niskim IG natomiast zaraz po treningu należy spożywać produkty o wysokim IG aby szybko uzupełnić utraconą energię

Tabela IG http://indeks.glikemiczny.pl/tabela.php

Kolejnym ważnym makroskładnikiem w diecie młodego sportowca są białka. Do źródeł zdrowego białka zaliczamy m.in.:

  • Jajka
  • Mięso
  • Sery typu: twaróg
  • Ryby

Do najważniejszych funkcji białek zaliczamy:
– wspomaganie budowy silnych i zdrowych mięśni,
– prawidłowy wzrost i rozwój człowieka,
– wspomaganie regeneracji tkanek.

Ostatnim ważnym makroskładnikiem w diecie sportowca są tłuszcze omeg 3 oraz omega 6, których głównym źródłem są:

  • Ryby (łosoś, pstrąg)
  • Orzechy
  • Nasiona dyni
  • Olej lniany

Do głównych funkcji tłuszczów omega 3 i 6 należy:
-wspomaganie układu nerwowego
-poprawa dostawy tlenu do komórek
-zwiększanie poziom energii w mięśniach
-wspomaganie regeneracji

A co z warzywami ?

Spożywając warzywa zapewniamy swojemu organizmowi liczne minerały oraz witaminy, które dbają o odporność naszego ciała. Dodatkowo jedząc warzywa dostarczamy swojemu organizmowi związki zwane antyoksydantami, które walczą ze znajdującymi się w organizmie wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki, z których zbudowany jest nasz organizm.

WAŻNE: niezdrowe tłuszcze znajdujące się w produktach wysokoprzetworzonych tj. słodycze, fast-food, margaryny, nazywamy tłuszczami TRANS. Spożywanie tego rodzaju tłuszczy w wysokich ilościach stanowi główną przyczynę powstawania nadwagi, a także obniżenia kondycji fizycznej wśród dzieci.

Pamiętajmy, że złe nawyki łatwo przyswoić natomiast trudniej z nimi żyć, z kolei dobre nawyki trudniej jest nam przyswoić ale przynoszą nam za to w życiu wiele korzyści.

 

Zadanie domowe:
Prowadź swój pamiętnik, zapisując codziennie wszystko to co zjadasz oraz pijesz. Jest to znakomity sposób do oceny własnego odżywiania. To pozwoli ci ocenić czy masz w sobie wykształcony odpowiedni nawyk odżywiania, który pozwoli zachować twoje ciało w dobrej kondycji.

 

Skomentuj

Udostępnij znajomym!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Zapisy na
turniej
Zapisy na
turniej
Zapisy na
turniej
Zapisy na
turniej
Zapisy na
turniej
Zapisy na
turniej